Dania w kolorach jesieni - pyszne i zdrowe!

Dania w kolorach jesieni - pyszne i zdrowe!

Jesień w pełni. Za oknami drzewa pogubiły liście, które teraz, po zmianie barwy z żywozielonej na żółtą, szeleszczą pod butami. Po spacerze w parku, po zbieraniu kasztanów i szybkiej przebieżce dla zdrowia, zanim zapadnie - coraz wcześniej nas ogarniający o tej porze - wieczór, czas na coś pysznego. A dlaczego by kulinarnie nie pozostać nadal w temacie jesieni? Przedstawiamy ciekawe przepisy, idealne na tę porę roku, które warto wypróbować!

Rozgrzewająca herbata

Zacznijmy od smakowitej herbaty na jesienne wieczory. Jej tajemnicą są dodatki. Mnogość składników może niesłusznie sprawiać wrażenie, że jej wykonanie jest trudne. W rzeczywistości najtrudniejsza część, czyli idealne doprawienie, jest kwestią indywidualnych upodobań. Polecamy traktować je jako pole do świetnej zabawy, podczas której testujemy własne preferencje i smaki. 

Poniżej przepis stanowiący punkt wyjścia do kulinarnych eksperymentów:

Składniki:

Kubek zaparzonej, czarnej herbaty

Pomarańcza  - 3 plastry

Cytryna - 3 plastry

Gruszka - 3 plastry

Korzeń imbiru - starta szczypta

Goździki  - 3 sztuki

Szczypta startego cynamonu

Miód - wg uznania

 

Czarną herbatę parzymy jak zwykle. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. W przypadku pomarańczy i cytryny warto dodatkowo wycisnąć do herbaty kilka kropel soku. Miód dodajemy do momentu uzyskania zadowalającego poziomu słodkości. Herbata powinna mieć jasnobrązowy kolor, w smaku być owocowo-korzenna.

 

Zapiekanka dyniowa

Czas na konkret! Zapiekanka dyniowa jest propozycją dla smakoszy babki ziemniaczanej - z pewnością docenią wariację na temat tej potrawy, a dynia będzie godnym zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków!

 

Składniki:

Dynia - 1 kg

Jajko - 1 sztuka

Cebula - 1 do 2 sztuk

mąka pszenna - 50g

mąka ziemniaczana - 20g

Przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, czosnek niedźwiedzi, pieprz 

Soda oczyszczona - 3g

Kiełbasa zwyczajna - 300g

bułka tarta do posypania

1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy

 

Dynię zetrzeć na tarce. Dodać całe jajko, sodę, mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Do masy dorzucić przyprawy. Następnie na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pokrojoną cebulę. Po podsmażeniu i ostudzeniu, kiełbasę z cebulą dodać do masy dyniowej i całość dokładnie wymieszać aż do połączenia się wszystkich składników. 

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wypełnić je masą dyniową z dodatkiem kiełbasy i cebuli. Na koniec opruszyć bułką tartą. Tak przygotowaną zapiekankę należy piec w 200 stopniach  Celsjusza przez około 45 -50 minut.

 

Krem z kukurydzy

Wielu nie wyobraża sobie rodzinnego obiadu bez zupy. Przedstawiamy zatem jesienny krem z kukurydzy.

 

Składniki:

Kukurydza konserwowa - 500g

Cebula biała - 3 sztuki

Masło - 100g

Papryka czerwona - 1 sztuka

Papryka żółta  -1 sztuka

śmietana 30% - 300ml

Woda - 300ml

Sól i pieprz - szczypta

 

Podsmażyć cebulkę i paprykę do zeszklenia na maśle.

Dodać 400 g kukurydzy i podsmażać całość przez kilka minut. Następnie dolać śmietankę oraz wodę. Gotujemy powstałą zupę 15 minut - do czasu aż kukurydza będzie miękka.

Po ugotowaniu i ostygnięciu zupę miksujemy na gładką masę.

Pozostałe 100 g kukurydzy podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę miksujemy i podajemy z dodatkiem podsmażonej kukurydzy.

 

Deser z jesienią w tle

Skoro pożywny obiad za nami, czas na coś słodkiego. Proponujemy ciasteczka imbirowe z dodatkiem syropu klonowego! Jest to deser szybki, jego przygotowanie zajmuje około 20 minut.

 

Składniki:

Masło - 100g

Cukier - 70g

Mąka pszenna - 120g

Syrop klonowy - 20ml

Imbir sproszkowany - 15g

Proszek do pieczenia - 5g

Sól - szczypta

Cynamon, kardamon - wg uznania

 

Masło utrzeć wraz z cukrem. Dodać syrop klonowy oraz przyprawy: cynamon i kardamon. Wymieszać aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać tę mieszankę do wcześniej utartego masła z przyprawami. Zagniatać aż do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto rozłożyć w postaci małych kulek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nastawionym na 175 st. C. Czas pieczenia: 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę aby nabrały twardości.

 

Czas między latem a zimą to okazja na utrzymanie dobrej odporności. Jesteśmy po okresie letnim, kiedy jest urodzaj witamin i mikroelementów zawartych w truskawkach, czereśniach, arbuzach. Jednocześnie znajdujemy się przed okresem zimowego zastoju, związanego z brakiem świeżych warzyw i owoców. Dlatego warto wzmocnić się zdrowymi daniami, a przy okazji pozwolić sobie na rozkosz smaku. Jeżeli brakuje nam jednak talentu i cierpliwości do samodzielnego gotowania, warto pomyśleć nad cateringiem dietetycznym. Dieta pudełkowa zapewni idealny bilans wszelkich niezbędnych składników, które przyczynią się do zachowania dobrego samopoczucia, ale i zdrowia.

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy