Ekologiczne opakowania na wynos – jakie wybierać?

Ekologiczne opakowania na wynos – jakie wybierać?
Choć nadal wielu z nas uwielbia gotowanie, to szybkie tempo życia i różnorodność lokali gastronomicznych powodują, że równie chętnie kupujemy pyszne jedzenie na wynos. To bardzo wygodne rozwiązanie ma jednak też wadę w postaci generowania ogromnej ilości jednorazowych opakowań, które przyczyniają się do degradacji środowiska naturalnego. Dlatego warto wiedzieć, że są już dostępne ekologiczne opakowania na żywność, z których korzystają firmy chcące działać w taki sposób, aby jak najmniej szkodzić naszej planecie.

Ekologiczne, czyli jakie?

Czym różnią się eko opakowania na wynos od tych plastikowych, z którymi każdy z nas na pewno nie raz miał do czynienia? Podstawowa różnica to surowiec, z którego zostały wykonane oraz to, co dzieje się z takim opakowaniem po jego wyrzuceniu. Wiadomo, że te plastikowe to zagrożenie dla natury, i jak dotąd nie potrafimy sobie z tym poradzić. Przedmioty z tworzyw sztucznych rozkładają się nawet kilkaset lat, zaśmiecają oceany i są przyczyną śmierci wielu zwierząt. Za to opakowania ekologiczne charakteryzują się tym, że nadają się do przetworzenia albo ulegają szybkiemu rozkładowi bez szkody dla środowiska. Wykonane są najczęściej z naturalnych biodegradowalnych materiałów, z których część jest odpadami po produkcji innych dóbr np. cukru. Takie opakowania są bezpieczne dla środowiska i ludzi oraz stanowią doskonałą alternatywę dla pudełek, kubków czy sztućców powstałych z tworzywa sztucznego.

Trzcina cukrowa zamiast plastiku

Obserwując asortyment dostępnych opakowań ekologicznych, śmiało można powiedzieć, że trzcina cukrowa zawojowała ten rynek. Jeśli spotkamy się z pojemnikami, kubkami czy talerzami wyprodukowanymi z bagassy, będzie to oznaczać, że powstały z włókna trzcinowego będącego pozostałością po produkcji cukru. Eko opakowania na wynos z bagassy nie ustępują tym plastikowym – są trwałe, nie przeciekają, dobrze utrzymują temperaturę, można ich nawet używać do podgrzania dania w mikrofalówce! A co najważniejsze – są w pełni kompostowalne – ich rozkład w profesjonalnych kompostownikach trwa od 45 do 60 dni i jest całkowicie bezpieczny dla środowiska.

Sztućce nie tylko z drewna

Jednym z najpopularniejszych surowców ekologicznych wykorzystywanych do produkcji jednorazowych sztućców jest naturalne drewno. Jego zalety zna każdy, dlatego nie trzeba go specjalnie reklamować. Szukając przyjaznych dla środowiska sztućców, warto też zwrócić uwagę na te wykonane z mączki kukurydzianej, które nie dość, że są w pełni biodegradowalne (rozkładają się po ok. 45 dniach) to charakteryzują się wysoką trwałością, twardością oraz odpornością na wysokie i niskie temperatury. Z powodzeniem można z ich pomocą zjeść nie tylko gorącą zupę i mięso, ale też mocno schłodzone lody.

Słomki ze…słomy

Plastikowe słomki to sztandarowy przykład używany w walce o ochronę środowiska. Te niewielkie, ale produkowane w ogromnych ilościach przedmioty są poważnym zagrożeniem dla natury, a okazuje się, że tak łatwo je zastąpić produktami wykonanymi z całkowicie naturalnych surowców! Należą do nich słomki wykonane ze słomy, ryżu, bambusa, a nawet…z makaronu!

Eko opakowania na wynos – szansa dla środowiska

Każdy z nas może zrobić coś dobrego dla środowiska. Zarówno restaurator, który postawi na ekologiczne opakowania, jak i konsument wybierający lokal serwujący posiłki w takich pojemnikach to ludzie, którzy swoimi wyborami przyczyniają się do ratowania naszej planety. Pamiętajmy, że każda zmiana może zacząć się od nas!

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy