Jak dbać o noże masarskie?

Jak dbać o noże masarskie?
Noże masarskie to elementy, które na bieżąco są wykorzystywane podczas przygotowywania mięsa. Żeby jednak odpowiednio długo cieszyć się ostrym nożem, trzeba o niego właściwie zadbać. Nie wymaga to wiele trudu, ale kluczem do sukcesu jest regularność i powtarzalność. Podstawowym zabiegiem jest prawidłowe ostrzenie noży. W tym celu przyda się ostrzałka do noży masarskich. Dostępnych jest wiele rodzajów – od ostrzałek ręcznych, po elektryczne.

Ostrzałka do noży masarskich – bezpieczeństwo pracy

Ostrzenie noży wcale nie jest takim prostym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Należy zadbać o odpowiedni kąt ostrzenia, do tego trzeba również zwrócić uwagę na rodzaj i typ ostrzałki. Warto jednak pamiętać, że ostrzałka do noży masarskich może różnić się gradacją, więc wybór odpowiedniego rodzaju jest dodatkowo utrudniony. Zaleca się więc kupno ostrzałki, która będzie miała gradację dopasowaną do danego rodzaju noża.

Ostrzałki masarskie są łatwe w obsługiwaniu i równocześnie wydajne. Ostrzenie noży masarskich można wykonywać dzięki specjalnemu wyprofilowaniu i użyciu materiałów najwyższej jakości. Łatwość i wygodę w obsłudze ostrzałki gwarantuje przystawka magnetyczna ułatwiająca prowadzenie noża. Na uwagę zasługuje ostrzałka do noży masarskich Cozzini Ergo Steel II i III, ostrzałka Dick Magneto Steel Hyper Drill oraz ostrzałka elektryczna Dick SM. W Centrum Higieny można zaopatrzyć się także w urządzenia w korzystnych cenach, które pozwalają na szybkie ostrzenie i są wygodne w użyciu. Bardzo ważne jest stworzenie komfortowego w użytkowaniu uchwytu, który zapewni pracownikom zajmującym się niebezpiecznymi narzędziami bezpieczeństwo pracy. Ostrzałki do noży masarskich to użyteczny sprzęt, w który warto wyposażyć każdy zakład przetwórstwa. Dzięki nim można na bieżąco dbać, o jakość, sprawność i bezpieczeństwo noży masarskich. Trwała obudowa zapewnia długoterminowe użytkowanie.

Odpowiednie przechowywanie noży masarskich – przydatne akcesoria od Centrum Higieny

Noże masarskie, jeśli są źle przechowywane, to mogą się szybciej tępić. Jest to efekt ocierania się ostrzy o siebie. Najlepiej, więc przechowywać je w specjalnie przeznaczonej do tego skrzyni lub pudełku. Wcześniej jednak warto owinąć je delikatnym ręcznikiem, co uniemożliwi uderzanie noży o siebie nawzajem. Właściwe przechowywanie noży masarskich może znacznie wydłużyć ich żywot i przydatność do użytkowania.

W Centrum Higieny można znaleźć najlepsze narzędzia i skorzystać z doradztwa w zakupie. Dostępna jest zarówno ostrzałka do noży masarskich, jak i wiele dodatkowych akcesoriów. Dzięki tym elementom znacznie usprawni się pracę w zakładzie przetwórstwa i zapewni bezpieczeństwo pracownikom. Bez względu na to, czy jest to kucharz amator, czy profesjonalista – każdy z nich dokładnie wie, że naostrzony i odpowiednio przechowywany nóż to podstawa. Gwarantuje to precyzyjne cięcie i nie wymaga użycia nadmiaru siły w trakcie krojenia.

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy