Żywność fermentowana na odpowiednią równowagę mikrobiomu!

Żywność fermentowana na odpowiednią równowagę mikrobiomu!

Ostatnio bardzo popularny stały się produlty fermentowane, takie jak kiszona kapusta, kiszone ogórki, kimchi czy kombucha. Takie produkty mają bardzo dobry wpływ na mikrobiotę jelitową człowieka oraz zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych. W jaki sposób wpływają one na nasze zdrowie? Tego dowiesz się, czytając poniższy tekst.

Czym są produkty fermentowane?

Termin “fermentacja” wykorzystuje się do opisania procesów konwersji, w których zachodzi enzymatyczna bądź mikrobiologiczna konwersja substancji organicznych. Żywność fermentowana to żywność bądź napoje wyprodukowane w wyniku kontrolowanego wzrostu drobnoustrojów i przemiany składników żywności.

Istnieją dwie główne metody fermentacji żywności - fermentacja naturalna i fermentacja poprzez dodanie kultur starterowych.

Jakie produkty należą do sfermentowanych?

Do najpopularniejszych sfermentowanych produktów spożywczych zalicza się m.in.:

  • ogórki kiszone,
  • kiszoną kapustę,
  • kefir,
  • maślankę,
  • jogurt,
  • kimchi,
  • wino,
  • piwo,
  • kwas chlebowy,
  • herbatę,
  • sfermentowaną soję.

Czy kiszonki pomagają w byciu zdrowym?

W kiszonkach ważniejsze od bakterii przeprowadzających fermentację, są związki wydzielane podczas kiszenia. Nazywa się je postbiotykami. Są to różnorodne substancje, odpowiadające za pozytywne efekty, przychodzące wraz z regularnym spożywaniem sfermentowanych produktów. Do postbiotyków można zaliczyć:

  • pozakomórkowe polisacharydy bakteryjne,
  • białka regulujące wybrane procesy fizjologiczne w naszym organizmie,
  • kwasy organiczne, w tym oczywiście kwas mlekowy i octowy,
  • bakteriocyny,
  • wiele innych substancji.

Postbiotyki wspierają mikroflorę jelitową i pomagają w zachowaniu równowagi jelitowej. Co więcej, sfermentowane produkty przyczyniają się do obniżenia pH jednocześnie zapobiegając rozwojowi bakterii i doprowadzeniu do stanu zapalnego w jelitach.

Należy również zaznaczyć, że substancje, które są obecne w fermentowanej żywności (a w szczególności te powstające podczas fermentacji mleka) posiadają zdolność do stabilizacji ciśnienia krwi. Są one więc wykorzystywane przy leczeniu nadciśnienia.

W przypadku polisacharydów bakteryjnych należy wspomnieć, że zachowują się one w przewodzie pokarmowym jak błonnik pokarmowy. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu pokarmowego i wykazują działanie antyoksydacyjne.

Jednak chyba najważniejszą funkcją postbiotyków jest regulacja liczebności i aktywności poszczególnych rodzajów bakterii w jelicie grubym. Zrównoważona mikrobiota jest istotna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka, w tym trzustki, wątroby, jelit i wielu układów. Dodatkowo, proces fermentacji zwiększa wartość odżywczą żywności! Więc chyba warto jeść te kiszonki!

Chcesz wiedzieć co znajduje się w Twojej mikroflorze? Poznaj personalizowaną metodę zwalczania dysbiozy jelitowej!

Personalizowana metoda Instytutu Mikrobiomiki umożliwia wykryć patogeny, zaburzające równowagę jelitową oraz dobiera celowaną suplementację eubiotyczną, przywracającą naturalną równowagę w jelitach. Jeżeli chcesz rozpocząć współpracę z Instytutem to wystarczy, że zamówisz do domu zestaw do poboru próbki kału, pobierzesz ją i oddasz kurierowi. Ten przekaże ją do laboratorium badawczego. Następnie należy odpowiedzieć na kilkanaście pytań dotyczących swojego stylu życia i odczuwanych dolegliwości i zamówić spersonalizowany zestaw eubiotyków stworzony na podstawie analizy flory

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy