Spełnij marzenie o własnej lodziarni!

Spełnij marzenie o własnej lodziarni!
Otwarcie własnego lokalu serwującego lody to poważny krok. To doskonały sposób, by połączyć beztroskie wspomnienia okresu dzieciństwa z pomysłem na biznes w dorosłym życiu. Aby zrealizować marzenie o własnej lodziarni potrzeba spełnić parę warunków: znaleźć lokal, przygotować go na odbiór sanepidu, a także wybrać jak najlepszą hurtownię lodową.

Hurtownia lodów – jak wybrać najlepszego dostawcę lodów?

Czymś, co tak naprawdę definiuje lodziarnię jest to, co ma w swojej ofercie. Oznacza to, że chcąc wybić się na rynku i rozkręcić swój biznes, powinieneś przyłożyć się do wyboru najlepszego dostawcy. Hurtownia lodów, z którą podpiszesz umowę powinna oferować jak najlepsze warunki, zarówno pod kątem dopasowania częstotliwości i ciągłości dostaw do twoich potrzeb, jak i pod kątem oferty.

Wybierając hurtownię lodową należy zwrócić uwagę nie tylko na szeroki wybór smaków, ale także skład i sposób produkcji lodów. Warto podpisać umowę z dostawcą, co do którego będziesz miał stuprocentową pewność, że sprosta twoim wymaganiom. Dobrym pomysłem jest również zwrócenie się do zaufanych, szeroko rozpoznawalnych hurtowni lodów, które cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. Dzięki temu łatwiej będzie ci zyskać nowych klientów, oferując im wysokiej jakości, dobrze znany i sprawdzony produkt.

Lokalizacja i wystrój lokalu

Dobra hurtownia lodowa i szeroka oferta to jednak nie wszystko. Aby lodziarnia cieszyła się dużym zainteresowaniem, konieczne jest znalezienie odpowiedniego lokalu oraz prawidłowe jego wyposażenie. Cały biznesplan powinien uwzględniać zarówno wybraną lokalizację oraz spodziewany ruch, jak i wystrój wnętrza w taki sposób, by spełniał rolę estetyczną i użytkową. Wystrój powinien przykuwać wzrok potencjalnych klientów i podkreślać charakter twojego lokalu, a strefa robocza być miejscem komfortowej pracy.

Oznacza to między innymi konieczność zakupu odpowiednich sprzętów, takich jak zamrażarki czy witryny chłodnicze, dzięki którym wyeksponujesz swoją ofertę, a także innych niezbędnych w lokalu urządzeń, jak zmywarka do pojemników na żywność. Ważne, by już na etapie projektu zadbać o wygodę pracowników i konsumentów, uwzględniając przy tym walory estetyczne oraz normy HACCP.

Otwieranie lodziarni – formalności sanitarne

Jak w przypadku każdego lokalu gastronomicznego, tak również w przypadku lodziarni, konieczne jest dopełnienie kilku formalności. Przy projekcie stanowisk pracy oraz całego lokalu należy bezwzględnie przestrzegać zaleceń Sanepidu. Dlatego warto na etapie planowania skonsultować się ze specjalistą BHP, który ma doświadczenie we współpracy z branżą gastronomiczną. Dzięki temu możesz mieć pewność, że wszystkie zalecenia i normy zostaną spełnione, a ty nie narazisz się na koszty związane z poprawkami i przebudową lokalu przed otwarciem.

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy