Spirulina - co warto o niej wiedzieć?

Spirulina - co warto o niej wiedzieć?

Szmaragdowozielona alga o dosyć nieprzyjemnym zapachu mająca kształt spirali o mikroskopijnej wielkości to cenna zarówno dla zdrowia, jak i dla urody spirulina, po którą od wielu lat sięga coraz większa liczba osób. Spirulinę można z powodzeniem wykorzystać nie tylko w kuchni, dodając ją do sałatek czy też koktajli, ale również w codziennej pielęgnacji swojej skóry. Co jednak warto o niej wiedzieć?

Czym jest spirulina?

Spirulina to alga, która hodowana jest w różnych rejonach świata a z uwagi na swoje liczne właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne znalazła dosyć szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Stanowi ona prawdziwe bogactwo kwasu gamma linolenowego, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poprawia wygląd skóry, a także wspomaga odporność. Oprócz wspomnianego kwasu spirulina zawiera również witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, żelazo, mangan, miedź oraz selen.

Właściwości lecznicze spiruliny

Spirulina wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości leczniczych, ponieważ jak zostało wspomniane powyżej, pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, minimalizuje ryzyko wystąpienia udaru mózgu, obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu we krwi, pomaga usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie, wspomaga proces odchudzania, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, usprawnia proces trawienia, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, a także dodaje energii.

Kto może sięgać po spirulinę a dla kogo nie jest ona przeznaczona?

Spirulinę można obecnie zakupić w niemal każdej aptece oraz sklepie ze zdrową żywnością zarówno w formie proszku, jak i tabletek. Polecana jest ona do spożycia w szczególności tym osobom, które zmagają się z anemią, palą nałogowo papierosy, spożywają wysoko przetworzone produkty, uskarżają się na wymienione powyżej dolegliwości, a także przebywają na diecie wegetariańskiej. Z kolei małe dzieci, kobiety będące w okresie ciąży i karmienia piersią, a także osoby, które chorują na fenyloketonurię, nie powinny ze względów zdrowotnych sięgać po ten produkt.

Jednocześnie należy zwrócić uwagę na to, skąd kupujemy ten produkt. Większość asortymentu to algi pochodzące z Chin. Nie są one wysokiej jakości. Dużo lepiej jest zaopatrzyć się w produkt pochodzący z USA. Spożycie zakażonych alg wiąże się z poważnymi problemami z wątrobą.

 

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy