Wszystko o superfoods

Wszystko o superfoods

Superfoods to termin, który powstał w marketingu stosunkowo niedawno. Superfoods to produkty nieprzetworzone, naturalnego pochodzenia. Aby jednak nosić miano superfood produkt musi zawierać w sobie składniki, które zbawiennie wpływają na nasze zdrowie. 

Orzechy

Za superfoods wśród orzechów uznawane są orzechy włoskie. Choć są bardzo kaloryczne, to nie warto z nich rezygnować w swojej diecie, szczególnie jeśli nie spożywamy ryb. Orzechy włoskie są bowiem doskonałym źródłem kwasów omega-3. Powinniśmy je jeść jeśli zmagamy się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Uważa się, że orzechy te podnoszą odporność, a nawet działają przeciwnowotworowo. Ponadto orzechy włoskie wspierają pracę naszego mózgu, dlatego jeśli czeka nas intensywna praca umysłowa, warto po nie sięgnąć. Za superfoods uważa się również orzechy kokosowe. Dzięki temu, że ich miąższ zawiera rzadko występujący rodzaj nasyconych kwasów tłuszczowych, przyspieszają przemianę materii. Udowodniono także, że orzechy kokosowe pomagają w obniżeniu poziomu „złego cholesterolu”. Dzięki jedzeniu kokosa zmniejszamy ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby sercowe. Orzechy kokosowe zawierają błonnik, potas, magnez, a nawet kwas foliowy.

Owoce

Na miano superfood wśród owoców zasługuje ananas. Zawiera on grupę enzymów, nazywaną bromelainą. To dzięki niej ananasy wykazują właściwości  przeciwbólowe i przeciwzapalne. Niektórzy uważają, że owoc ten z powodzeniem mógłby zastąpić zażywane przez nas leki przeciwbólowe. Bromelaina przyspiesza trawienie, dlatego poleca się spożywać ananasa przez osoby cierpiące na niestrawność, jednak tylko na surowo. Superfoods to również jagody acai. Owoce te zawierają kwas oleinowy oraz kwas linolowy, które pomagają zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Jagody acai charakteryzują się także dużą zawartością błonnika, a ten przyspiesza przemianę materii. Uważa się, że wykazują właściwości przeciwnowotworowe oraz opóźniają procesy starzenia. Warto jednak wiedzieć, że jagody acai w Polsce kupimy tylko pod postacią soku lub tabletek, gdyż jako świeże owoce nie są importowane do naszego kraju.

Warzywa

Warzywne superfoods to np. pomidory. Czerwony barwnik w nich zawarty jest nazywany likopenem. Wykazuje on silne właściwości przeciwutleniające, a to oznacza, że opóźnia procesy starzenia się skóry. Spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Wśród warzyw na miano superfood zasługuje także dynia. Poleca się ją osobom cierpiącym na  nadciśnienie. Zawiera błonnik, dzięki czemu przyspiesza procesy trawienia.

Łódź to miasto bardzo niedoceniane... a niesłusznie! Z nami odkryjesz bogatą historię Łodzi, znajdziesz pomysł na pełne atrakcji popołudnie, ciekawy wieczór, niezapomniany weekend i poznasz ciekawostki na temat miasta, w którym nie sposób się nudzić!

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy