Dietetyczny gulasz z indyka z warzywami, prosty przepis dla amatorów zdrowej kuchni

Dietetyczny gulasz z indyka z warzywami, prosty przepis dla amatorów zdrowej kuchni
Zdrowa dieta powinna opierać się głównie na chudym mięsie i warzywach. Zawężenie spożywanych przez nas produktów do minimum, nie musi oznaczać nudnego menu. Za pomocą odpowiednio dobranych przypraw, z mięsa i warzyw można wyczarować tak wspaniałe i aromatyczne potrawy, jak gulasz z indyka z warzywami. Dlaczego indyk? Z wielu źródeł wiadomo, że jest on znacznie zdrowszy od popularnego kurczaka.

Gulasz z indyka, prosty przepis na fit obiad

Delikatny gulasz z indyka to wspaniały pomysł na obiad dla osób na diecie redukcyjnej, ze względu na niewielką ilość kalorii w porcji. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, dlatego polecana jest szczególnie osobom, które nie mają doświadczenia w kuchennych szaleństwach. Smakowity gulasz z mięsa indyka jest w stanie ugotować każdy, cały sekret potrawy tkwi w odpowiednio skomponowanej mieszance aromatycznych przypraw. Z podanych składników można stworzyć porcję na cztery osoby. Propozycje podania? W tej kwestii obowiązuje absolutna dowolność. To, czy podamy gulasz z indyka z kaszą, ryżem czy z ziemniakami, zależy od indywidualnych upodobań, warto jednak pamiętać, że ziemniaki zwłaszcza z dodatkami, takimi jak śmietana, czy masło, mogą znacznie podnieść kaloryczność potrawy.

Gulasz z indyka - przepis, składniki

Oprócz składników bazowych takich jak pierś z indyka oraz warzywa potrzebna nam będzie spora ilość przypraw, które nadadzą charakteru potrawie. Poniższe proporcje składników podane są z myślą o porcji na cztery osoby.

Składniki:

  • Pół kilograma mięsa z piersi indyczej
  • Dwie średnie marchewki
  • Dwa korzenie pietruszki średniej wielkości
  • Jedna duża cebula
  • 4 świeże pomidory lub pomidory krojone w puszce
  • Mała cukinia
  • Przecier pomidorowy
  • Oliwa z oliwek

Do zagęszczenia:

  • Dwie łyżki mąki ziemniaczanej/dwie łyżki zwykłej pszennej mąki/mąka z tapioki
  • Opcjonalnie śmietana lub jogurt naturalny

Przyprawy

  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Lubczyk
  • Bazylia
  • Estragon
  • Sól, pieprz

Jak zrobić gulasz z indyka, przygotowanie krok po kroku

  1. Cebulę posiekać w drobną kostkę
  2. Marchew i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o średnich oczkach
  3. Pomidory i cukinię pokroić w kostkę
  4. Mięso opłukać i pokroić na kawałki średniej wielkości
  5. Mięso obsmażyć na patelni do momentu, aż straci intensywnie różowy kolor
  6. Cebulę zeszklić w rondelku na małej łyżce oliwy, przełożyć mięso z patelni i starte warzywa, podlać wodą, dodać dwa listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, dusić pod przykryciem przez około 15 minut.
  7. Po upływie 15 minut dodać pokrojoną cukinię i pomidory świeże lub z puszki, całość posolić do smaku, dolać 250 ml wody, przyprawić sporą szczyptą lubczyku i bazylii, gotować do miękkości mięsa i warzyw przez około 25 minut.
  8. Pod koniec gotowania dodać dużą łyżkę przecieru pomidorowego i szczyptę estragonu, sos zagęścić według uznania mąką ziemniaczaną, pszenną lub z tapioki.
  9. Dwie łyżki dowolnej mąki rozrobić w odrobinie wody, całość "zahartować" w naczyniu kilkoma łyżkami gorącego sosu, by uniknąć grudek. Wlać do gotującej się potrawy i dokładnie zamieszać.

Opcjonalnie możemy zabielić sos śmietaną lub jogurtem, jednak nie jest to konieczne.

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy