10 lokalnych przysmaków, których powinien skosztować każdy turysta odwiedzający Łódź

10 lokalnych przysmaków, których powinien skosztować każdy turysta odwiedzający Łódź

Kulinarne odkrycia to nieodłączny element wszystkich podróży. Podczas wyjazdów zagranicznych bardzo chętnie sięgamy po lokalne produkty i przysmaki, a przecież w ten sam sposób powinniśmy postępować również w tracie podróży po kraju. Sprawdźcie, jakie frykasy kryje w sobie łódzka kuchnia.

Zalewajka

Mianem tym co prawda nazywa się zupy w różnych regionach Polski, a pierwsze wzmianki pochodzą właśnie z rejonu łódzkiego. Jest to tradycyjna wiejska zupa przyrządzona na bazie ziemniaków i żuru z zakwasu chlebowego. Nazwa potrawy wzięła się od sposobu jej przyrządzania. Obrane i pokroju w kostkę ziemniaki gotuje się z przyprawami, a następnie zalewa żurem. W garnku z tradycyjną zalewajką powinny się znaleźć czosnek, cebula i pieprz, a wniektórych wersjach również grzyby i marchewka.

Kluski żelazne

Dowcipni mówią, ze to kluski szare jak łódź. Może i wyglądem nie powalają, ale wystarczy ich spróbować i nie można się oderwać od talerza. Kluski żelazne są w tradycji kulinarnej Łodzi od wieków. Podstawowy składnik potrzebny do ich wykonania to ziemniaki, niektórzy dodają do nich również jajko. Nie można jednak mylić ich z kluskami śląski, bowiem sposób przygotowania obu potraw znacznie się różni. Można je podawać na przykład z żeberkami i kapustą, ale są tak smaczne, że delikatnie polane skwarkami i zaserwowane w towarzystwie zarumienionej cebulki również będą wyśmienite.

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem jest wszystkim Polakom znana dzięki popularnemu powiedzeniu. W wielu domach gości również wśród dwunastu potraw na wigilijnym stole, a na pewno pojawia się w domach łodzian. Na stałe wpisała się do kulinarnej historii miasta. Zajadali się nią biedni, bogaci, na co dzień i od święta. Popularność dania wynikła z powszechnej dostępności kapusty oraz jej łatwemu przechowywaniu. Stanowiła podstawę wyżywienia łodzian. Potrawę serwowano w czasie postu, podczas bożonarodzeniowych i wielkanocnych posiłków, a także w trakcie wesel. Dziś stanowi głównie dodatek do potraw mięsnych.

Tatarczuch

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się prostokątny placek z mąki gryczanej o słodkim, miodowym smaku, który tradycyjnie wypieka się w okolicach Radomska. Tradycja tego przysmaku sięga XIX wieku i jest związana z obecnością Tatarów na terenach Stobiecka Miejskiego (dzisiejszego Radomska). Zajmowali się oni między innymi handlem kaszą, a ich żony z mąki gryczanej wypiekały placek, który sprzedawały następnie na targu.

Piernik marchewkowy

Słodki akcent wśród łódzkich przysmaków stanowi piernik marchewkowy, który z powodzeniem mógłby się znaleźć na świątecznym stole. Ciasto smakuje najlepiej, jeśli do jego przygotowania używa się słodkiej marchewki, dodając do niego rodzynki i przyprawy takie, jak goździki, kandyzowana skórka pomarańczy czy gałka muszkatołowa. Piernik jest dzięki temu aromatyczny i przyjemnie wilgotny.

Polewka gruszkowa

Zupa z gruszek w XIX wieku należała do ulubionych i najczęściej przygotowywanych potraw tradycyjnych w Łowieckiem. Jest to zawiesista zupa o brązowej barwie i słodko-kwaśnym smaku. Ma wspaniały aromat dojrzałych gruszek. Owoce często rosły bowiem na miedzach i przy polnych polach, a z czasem zyskały taką popularność, że zaczęto sadzić ich różnorodne odmiany. Gruszka trafiła w ten sposób nie tylko do deserów, ale i do zupy, stając się lokalnym przysmakiem.

Wodzianka

Wodzianka wbrew pozorom nie jest rzadką zupką dietetyczną, ale gęstą, pożywną zupą ze skwarkami. Przyrządza się ją z czerstwego chleba pokrojonego w kostkę i zalanego wrzątkiem z dodatkiem startego czosnku z solą i tłuszczu. Najlepiej sprawdzają się w tej roli skwarki. Jest to przykład dania, które można przygotować, nawet gdy w lodówce pustki. W niektórych regionach polski wodziankę nazywa się też "rosołem na siekierze".

Prażoki

Prosta potrawa przygotowana z ziemniaków mąki pszennej i odrobiny soli. Mogą pojawić się na talerzu jako dodatek do dania głównego, na przykład kapusty z prażokami w łódzkim wydaniu. Przygotowanie prażoków jest banalnie proste i wprost nie może się nie udać. Danie wychodzi smaczne i sycące.

Śledzie pod pierzynką

Potrawa nazywana zupą śledziową lub śledziami pod pierzynką często gościła na stołach łodzian w dni postne, w domach robotników. Na potrawę składają się śledzie podawane na zimno w towarzystwie pieczonych lub ugotowanych ziemniaków. Oba składniki były bowiem najtańsze i najłatwiej dostępne. Odpowiednie przygotowanie śledzi wymagało jednak ich długiego moczenia w wodzie, a następnie 2-3 godzinnej kąpieli w mleku.

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami podaje się najczęściej w towarzystwie kapusty zasmażanej i boczku, co tworzy niezwykłe połączenie smakowe. To przykład bardzo charakterystycznego dla łodzian dania, które do dziś gości w ich domach. Zamknięte wewnątrz knedli truskawki lub śliwki można podawać również samodzielnie w wersji na słodko.

Łódź to miasto bardzo niedoceniane... a niesłusznie! Z nami odkryjesz bogatą historię Łodzi, znajdziesz pomysł na pełne atrakcji popołudnie, ciekawy wieczór, niezapomniany weekend i poznasz ciekawostki na temat miasta, w którym nie sposób się nudzić!

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy